Cât de inteligenți sunt românii: ce spun rezultatele celui mai amplu studiu

de: Teodora Tudosie
08 04. 2020
Lucrezia Carnelos / Unsplash

Cel mai amplu studiu în ceea ce privește inteligența românilor ne arată cum stau locuitorii țării noastre la capitolul nivel IQ.

Potrivit concluziilor studiului, România este una dintre ultimele țări europene care continuă să arate Efect Flynn pozitiv. În medie, scorurile testelor IQ la nivel mondial au crescut în timp. Asta înseamnă că generațiile tinere au performanțe mai bune decât generațiile mai vechi. Pe generație, scorurile medii ale testului IQ cresc cu 10 puncte. Acesta se numește efectul Flynn, după cercetătorul care a documentat pentru prima dată acest fenomen.

Potrivit lui Dragoș Iliescu, profesor în Departamentul de Psihologie al Universității din București și co-autor al studiului, inteligența crescută a românilor „vine în special din variabilele socio-culturale. Generațiile diferite trec prin experiențe diferite, trebuie să se adapteze unor conjuncturi diferite și lucrurile prin care trec acele generații dictează creșterea asta”.

La noi în țară, cea mai mare creștere a nivelului IQ a fost înregistrată din 1967 până în 1977. Dintre toate țările lumii, Japonia are cel mai mare Efect Flynn, cu un avans de 7.7 puncte pe deceniu față de 3.4 în România. Media internațională e de 3 puncte pe deceniu.

Cum s-a modificat inteligența românilor, de-a lungul timpului

Studiul asupra inteligenței a împărțit românii în funcție de generații, după cum urmează:

  • Prima generație studiată, Post-Război, cuprinde anii 1928 – 1945; cel mai bătrân om cuprins în acest studiu a fost născut în 1928
  • Apoi avem Generațiile Boomerilor, descompuse în două generații: Generația ‘early boomers’, care cuprinde românii născuți între anii 1946 și 1954
  • Generația ‘late boomers’, a celor născuți între ’55-’67
  • Generația „decrețeilor”, între ’67-’77
  • Perioada târziu comunistă între ’78-’89
  • Generația revoluției 1990-1995
  • Generația democrată: 1995-contemporaneitate

Datele legate de inteligența românior folosite în studiu au fost culese din teste aplicate în ultimii 16 ani, pe 12.000 de români. Oamenii testați au fost născuți de-a lungul a 80 de ani. Potrivit rezultatelor, media creșterii nivelului de IQ în România este de 3.4 puncte pe deceniu.

Performanțele cognitive ale românilor sunt astăzi la nivelul pe care îl aveam după Al Doilea Război Mondial. Studiul ne indică faptul că „nivelul din ’88-’89 a fost cel mai mare pe care România l-a avut în IQ”, a mai explicat psihologul Dragoș Iliescu.